Skip to main content

Löparknä – Runner’s knee

Främst löpare kan få besvär ifrån iliotibialbandet (senskidan som löper på utsidan av låret) i anslutning till laterala femurepikondylen (utsidan av lårbenets avslutning nere vid knät). Detta kallas för ”Löparknä” och är en överbelastning av iliotibialbandet. Det smärtar på knäledens utsida. Från bäckenet sträcker sig iliotibialbandet  fram till strax under knäleden där den fäster. Orsaken kan bero på friktion mellan iliotibialbandet och yttersta delen av lårbenet vid knäleden pga överansträning ofta förknippat med mycket löpträning. Risken att drabbas ökar om man är hjulbent. Snedbelastning i fotled och okontrollerad löpning i utförsbacke kan också påverka negativt. Överdriven pronation av foten och kraftig stramhet i iliotibiala bandet är andra tillstånd som kan påverka.

Ortolabs fotbäddar:

Genom att stödja fotens naturliga stötdämpning – både med hälkuddens stötupptagning och de två fotvalvens optimala rörelser – så minskas skadlig överpronation och därmed belastningen på bl.a knän.

Var kan jag köpa era produkter?

För våra individuellt utprovade fotbäddar, se menyn ”Utprovning” i toppen på sidan. Ortolab AFS kan du beställa i vår shop.

Fotbäddar, sulor, skoinlägg ... Ortolab – störst i Sverige på individuellt anpassade fotbäddar