Skip to main content

Vanliga frågor & svar – Ortolab AFS

Jag är osäker på om jag ska ha en fotbädd för lågt eller normalt fotvalv?

Det är ovanligt med låga fotvalv. Nästan alltid ska man välja vår fotbädd för normalt fotvalv om man är osäker. Enkelt knep för att välja rätt Ortolab AFS. Ställ dig på golvet utan skor.
Stoppa in ett finger under ditt fotvalv.
1. Om du är helt platt = ingen ”fingertopp” får plats: välj LÅG (mycket sällsynt).
2. Om ”fingertoppen” kommer in lite: välj NORMAL

OBS! Du kan aldrig göra fel eftersom Ortolab AFS inte ”låser” valvet utan sviktar med vid belastning.

Ser att det finns två olika tjocklekar, hur vet jag vilken tjocklek lämpar sig för mig? Vad ska man gå efter? Vilken sko man har eller passar de till alla skor?

Ortolab AFS passar vid alla tillfällen. På gymmet, på jobbet, i skolan, en dag på stan, på resan, på festen eller i löparspåret. Du väljer mellan två olika tjocklekar beroende på vilka skor du använder. Slim för skor med mindre plats och Plus +, med extra stötdämpning. Om det finns löstagbara innersulor i dina skor, är det viktigt att du först tar ur dessa.

Om man är nästan plattfotad och valvet trillat ner, är det ”Låg” man ska köpa då?

Nej, du bör ta ”Normal” för att hålla valvet i normal position. Vårt system AFS (Arch Flex System) bygger på att inte låsa fotvalvet utan tillåta en svikt = att man inte fyller ut och blockerar fotvalvets naturliga rörelse.  Eftersom du har ”tappat ditt valv”, hjälper fotbädden att hålla valvet i sin ”normala” position. Just detta är unikt för Ortolabs AFS fotbäddar.

Jag får domningar i ena foten i tårna vid löpning. Gör inte direkt ont men tårna blir kalla och man tappar känseln. Har ni nån sula som ni tror hjälper?

Ortolabs fotbäddar har en dynamisk pelott under det främre tvärgående fotvalvet. Denna ger stöd åt de fem mellanfotsbenen (metatarsalerna) och därmed avlastas mellanfotsbenens huvud framme vid tåleden där det också passerar många nerver. Du kanske också har ett nedtrampat främre fotvalv. Våra fotbäddar brukar hjälpa vid ditt problem.
Vår Ortolab AFS fotbädd som finns i vår e-shop kan hjälpa dig.

Jag har inte normalt fotvalv. Snarare högre. Vill ha bra stötdämpning. Vad ska jag köpa då?

Om du har höga fotvalv och önskar bra stötdämpning ska du köpa AFS Plus+ Hög.

Jag har ont i ett knä och i en fot. Behöver något som funkar, kan Ortolab AFS hjäpa mig?

Har du ont i knä och fot, kan det bara bli bättre med våra fotbäddar. Välj gärna AFS Plus+. Då får du maximal stötdämpning, vilket är bra både för fot och knä.

Har problem med en fd hälseneinflammation och dessutom går jag ”inåt” med fötterna. Kan Ortolab AFS hjälpa mig då?

Gällande en fd hälseneinflammation är det alltid bra att få stöd i längsgående valvet och en pelott samt en stötdämpande hälkopp med höga kanter. Att dina fötter går inåt är ett anatomiskt problem som fotbäddarna inte kan påverka. Dock kan det inte bli sämre.

Vilken tjocklek i mm är det på AFS PLUS+ respektive AFS SLIM?

AFS Plus är 5 mm tjocka och AFS Slim 2 mm.

Om man har storlek 38 i skor, hur gör man då? Tittade på slimsulor men de låg på 38-39.

Om du mäter en innersula i en sko som du har och sedan går in på vår E-shop och tittar på vår storleksguide får du vägledning. AFS fotbäddarna är ganska stora i storlek.

I vilka skor kan jag ha era fotbäddar?

När det gäller våra fotbäddar Ortolab Arch Flex System, har vi två olika tjocklekar att erbjuda. Ortolab AFS Plus+ och Ortolab AFS Slim. Slim är för skor med mindre plats. Pumps funkar inte pga av skons ”sprängning” men annars i de flesta typ av skor går det bra. Ett tips är att använda skor med löstagbar innesula.

Har problem med benhinnor – kan dessa sulor hjälpa?

Ortolab AFS Plus+ har mycket bra stötdämpning vilket minskar stressen på benhinnan/underbenet.

Jag är lite tveksam till ”fotavtrycket” för att ta reda på vilket fotvalv man har. När man är överrörlig kan man lätt tro att man har ett lågt fotvalv, eller till och med är plattfot. I själva verket kan man ha ett högt fotvalv, eftersom avtrycket blir missvisande.

Det finns alltid ”undantag som bekräftar regeln”. Du kan ha en cavusfot (högtvalv och hög fotrygg) som ger vika när du belastar den. Då ska du välja ”hög” för att ge support i valvet. Detta är ganska ovanligt.

Kan man beställa olika tjocklek? Behöver en 3 mm tjockare på höger ben.

Om man har benlängdsskillnad kan man med fördel prova ut våra individuella ortopediska fotbäddar Ortolab HGP Individ (ca 2200kr). Du kan också köpa ett par av vardera Ortolab AFS Slim och AFS Plus+ (499kr +499kr). Det skiljer 3 mm i tjocklek på dessa (tyvärr kan du då bara använda ett par).

Jag pronerar på min ena fot och supinerar på den andra. Kan jag ha glädje av Ortolab AFS?

Ortolab AFS lägger foten i ett neutralläge med en högkantad hälkopp och rätt stöd i längsgående valvet. Även pelotten stabiliserar framfoten. Denna stabilisering är positiv både för fotens inåt- och utåtrotation.

För hälsporre, vilka AFS fotbäddar ska man ha?

Viktigt med bra stötdämpning när man har hälsporre. Då är det Plus+ vi rekommenderar.

Jag har ont i utsidan på foten och typ tandläkarbedövning från lilltån och nedåt, skulle detta vara något för mig?

Det passerar en hel del nerver kring dina tår. Vår pelott kan hjälpa till att stödja och avlasta mellanfotsbenen som övergår i tår. Välj isåfall Plus+, så får du också bra stötdämpning. Välj normalt normalt eller högt valv beroende på hur ditt valv ser ut.

Kan jag använda dessa, eftersom jag tidigare haft ortopediska inlägg?

Ortolab AFS är så nära en individuell ortopedisk fotbädd man kan komma.

Supination mer på en fot. Kan dessa inlägg fungera? Har också högt fotvalv.

Med våra individuella fotbäddar kan man styra framfoten för att motverka supination. Men vår Ortolab AFS Plus+ lägger foten i neutralt läge med rejäl hälkopp, pelott och i ditt fall väljer du HÖG så får du optimalt stöd för ditt längsgående fotvalv. Med skor som motverkar supination kan du hålla tillbaka supinationen i framfoten. Obs! Inte helt enkelt att hitta skor som motverkar supination.

Om man upplever att pelotten är för hög, kan man få ner den genom värme eller så?

Om du har problemfötter tar det längre tid att vänja sig med en pelott. Ibörjan använd någon timme och sedan använd dina gamla och fortsätt att skola in fotbäddarna successivt. Kan ta upp till en vecka för vissa fötter. Då kommer du ganska säkert att vänja foten eftersom våra pelotter är dynamiska, dvs förlåtande.

Jag blir lite fundersam, ska man ha slim eller plus i löparskorna? Vad fungerar bäst där?

I dina löparskor rekommenderar vi Plus+. Då får du den bästa stötdämpningen. Glöm inte bort att ta ur dina innersulor i dina löparskor.

Har Mortons N med enorma smärtor från och till. Har en gjuten sula som hjälper bra men vill prova era och slippa skifta mellan skor. Funderar på Slim men undrar vad skillnaden på normal och hög hålfot är? Är det även någon skillnad på pelottens storlek?

Ifall du har något högre/höga fotvalv än normalt ska du välja hög. Det viktigaste för dig med Morton N är den dynamiska pelotten. Denna är lika hög/stor på alla typer av Ortolab AFS fotbäddar.

Passar era prefab sulor mig och mina ”urtrampade hälkuddar”? Jag har högt fotvalv och stressfraktur i framfoten...

Urtrampade hälkuddar, stressfraktur och högt fotvalv är mycket på en gång. Du kan testa våra prefab fotbäddar Ortolab AFS, men då skulle vi rekommendera att du användar Ortolab AFS Plus+ Hög. Den fotbädden har bra stötdämpning vilket är extra viktigt för dig som har en stressfraktur i framfoten. Ortolab AFS Plus+ Hög ger också support till ett högt fotvalv. Fotbäddens ”koppform” som håller ihop sidorna av hälen, återskapar hälkuddens funktion.

Skulle du inte bli helt bra så finns också mer avancerade fotbäddar att testa men då är priset högre. Vår ”top of the line” Ortolab HGP Individ (ca 2200 kr) är ett riktigt hantverk som produceras med avancerad teknik och unika material efter just dig. Fotbädden har fantastisk stötdämpning och komfort. Denna fotbädd är mest lämplig för dig med stressfraktur. https://ortolab.se/utprovning-klinik-sjukhus/

Jag har höga fotvalv, supinerar rejält, övervikt och gillar promenad/vandring. Ge gärna förslag på passande inlägg.

Vår ”top of the line” Ortolab HGP Individ skulle passa dig bäst. Är ett riktigt hantverk som produceras med avancerad teknik och unika material efter just dina fötter. Fotbädden har en fantastisk stötdämpning och stabilitet som är extra lämplig om man har övervikt. Supinationen kan motverkas genom att höja framfotens utsida vid inslipningen av Ortolab Individ HGP fotbäddarna. Om du vill testa vår bästa prefabricerade fotbädd för dig, som du hittar på vår e-shop, är det Ortolab AFS Plus+ Hög som gäller.

Jag skulle vilja veta hur mycket en individual fotbädd kostar?

Vi har tre olika fotbäddar och de kostar:

Ortolab AFS (prefabricerade) 499 kr (finns i vår e-shop)

Ortolab Individual, rek pris 1290 kr

Ortolab HGP Individ, rek pris 2200 kr

Jag har mätt innersulan på mina löparskor och den är 27 cm. Era storlekar stämmer inte med min innersula. Antingen får man ta 26,5 cm eller så blir det 27,5 cm. Vad ska man välja då?

Då väljer du 27,5 cm. Eventuellt kanske du får trimma någon millimeter i framkant med vass sax. Tror inte att det kommer att behövas.

Något som hjälper onda fötter på grund av Hallux Valgus?

Pelotten i våra fotbäddar stöder det främre tvärgående fotvalvet och ger en upphöjning av framfotens mellanfotsben och då avlastas stortåleden. Stödet i hålfoten (det längsgående fotvalvet) är också mycket viktigt för att inte avveckla steget över den onda tån. Ortolabs dynamiska fotbäddar lägger foten rätt och tillåter foten jobba efter fotens naturliga rörelse. Många av våra kunder känner att det bidrar till mindre smärta.

Vanliga frågor & svar – HGP Individ

Vad kostar ett par Ortolab fotbäddar?

Mellan 499 och 2200 SEK per par beroende på typ av fotbäddar.

Var kan jag köpa era produkter?

För våra individuellt utprovade fotbäddar, se menyn ”Utprovning” i toppen på sidan. Ortolab AFS kan du beställa i vår shop.

Jag har hälsporre (Plantar Fasciit). Hur kan era fotbäddar hjälpa mig?

Speciellt vid Plantar Fasciit (”smärta under hälens främre del”) är det viktigt med ett stöd av mycket stötdämpande material under hälen och längsgående fotvalvet. Dessutom gör ortopedteknikern en avlastning vid smärtpunkten. Många försöker med en mjuk hälkil, men då blir senskidan (Plantar Fascien) under foten ”hängande” ännu mer i luften utan stöd. Detta ökar belastningen än mer vid senskidans infästning vid hälbenet, där smärtan sitter.

Fungerar Ortolab fotbäddarna till de nya tunnare löparskorna?

Eftersom tunnare skor ger foten mindre skydd mot stötar och också sämre stabilitet, är det desto viktigare med dynamiska fotbäddar. Om du har en optimal stötupptagning och stabilitetshjälp närmast foten, så kan du också tillåta lättare och tunnare skor.

Motverkar Ortolab fotbädden pronation?

Ja, tillsammans med en lämplig sko kan foten ”styras” rätt, så att pronationen håller sig på en normal nivå.

Fungerar fotbäddarna till högklackat?

Nej, till höga klackar och dampumps går det oftast inte.

Kan man flytta fotbäddarna mellan olika skor?

Javisst, fotbädden anpassas till dina fötter och dessa ser lika ut och är lika stora oavsett vilka skor man använder. Därför slipas fotbäddarna in till t.ex. ett par sportskor eller promenadskor och kan därefter flyttas till de flesta av dina olika skor.

Får Ortolab fotbäddarna plats i alla typer av skor?

Allra bäst plats får de i skor där man kan ta ur en befintlig innersula. Men i de flesta skor till promenad (walking), löpning, inomhusidrott går det utmärkt. Även kängor, stövlar och pjäxor går bra. Till fotbollsskor och skridskor måste ortopedteknikern slipa extra tunt och smalt för att få plats. Till vissa smala och tajta ”kostymskor” får fotbäddarna inte plats.

Hur länge håller ett par Ortolab fotbäddar?

Beroende på hur ofta de flyttas mellan olika skor brukar de hålla flera år. HGP-stötdämpningsmaterialet klarar miljoner kompressioner utan att nämnvärt förlora sin kapacitet.

Kan man tvätta fotbäddarna?

Materialet i fotbäddarna består av ”stängda porer” som inte tar upp fukt/svett. Därför minimal lukt. Tvättas som handtvätt med flytande tvättmedel.

Var kommer det extremt stötdämpande materialet HGP som finns i Ortolabs fotbäddar ifrån?

Ortolab importerar HGP direkt och exklusivt från USA. HGP är framforskat av N.A.S.A. och används bl.a. för att ta upp vibrationer i rymdkapslar.

Hur mycket bygger era fotbäddar på höjden i ett par skor? Jag vill veta höjd både på framfot och hälpartiet.

Det är 5 mm, men materialet är så pass mjukt så räkna med ca 4 mm både i framfot och häl.

Jag får domningar i ena foten i tårna vid löpning. Gör inte direkt ont men tårna blir kalla och man tappar känseln. Har ni nån sula som ni tror hjälper?

Ortolabs fotbäddar har en dynamisk pelott under det främre fotvalvet. Denna ger stöd åt de fem mellanfotsbenen (metatarsalerna) och därmed avlastas mellanfotsbenens huvud framme vid tåleden där det också passerar många nerver. Du kanske också har ett nedtrampat främre fotvalv. Våra fotbäddar brukar hjälpa vid ditt problem.

Jag undrar hur mycket det kostar att göra individanpassade sulor?

Våra individuella fotbäddar kostar från ca 1290 kr till 2200 kr.

Vad är det som avgör prisskillnaden mellan Ortolab HGP Individ och Ortolab Individual?

Ortolab HGP Individ är vår ”top of the line”. Är ett riktigt hantverk som produceras med avancerad teknik och unika material. Ortolab Individual är individ anpassad men framställs på ett enklare sätt med inte lika avancerade material, men är billigare.

Undrar om Ortolab AFS är bra när jag har ont i ett knä och i en fot? Behöver något som funkar.

Har du ont i knä och fot, kan det bara bli bättre med våra fotbäddar. Våra fotbäddar har maximal stötdämpning, vilket är bra både för fot och knä.

Har problem med en fd hälseneinflamation och dessutom går jag ”inåt” med fötterna. Kan detta hjälpa mig då?

Gällande fd hälseneinflammation är det alltid bra att få stöd i längsgående valvet, en pelott och en stötdämpande hälkopp. Att dina fötter går inåt är ett anatomiskt problem som fotbäddarna inte kan påverka. Dock kan det inte bli sämre.

Kan man beställa olika tjocklek, behöver en 3 mm tjockare på höger ben.

Om man har benlängdsskillnad kan man med fördel prova ut våra individuella ortopediska fotbäddar Ortolab HGP Individ (ca 2200 kr). Du kan också köpa ett par av vardera AFS Slim och AFS Plus+ (499 kr +499 kr). Det skiljer 3 mm i tjocklek på dessa.

Jag har höga fotvalv, supinerar rejält, övervikt och gillar promenad/vandring. Gärna förslag på passande inlägg.

Vår ”top of the line” Ortolab HGP Individ skulle passa dig bäst. Är ett riktigt hantverk som produceras med avancerad teknik och unika material efter just dina fötter. Fotbädden har en fantastisk stötdämpning och stabilitet som är extra lämplig om man har övervikt. Supinationen kan motverkas genom att höja framfotens utsida vid inslipningen av Ortolab Individ HGP fotbäddarna.

Om du vill testa vår bästa prefabricerade fotbädd för dig,  som du hittar på vår e-shop, är det Ortolab AFS Plus+ Hög som gäller för dig.