Skip to main content

Hallux rigidus

Artros, förslitning i stortåns grundled benämns Hallux rigidus, eftersom den medför rörelseinskränkning på grund av kraftiga pålagringar runt ledytans kanter. Orsaken är ofta upprepade småskador på broskytorna i stortåns grundled. Det leder till tidiga förslitningsskador som tyvärr kan ge kroniska smärtbesvär. Rörligheten i stortåleden särskilt vid uppåtböjningar blir nedsatt.

Symptom: Stelhet och belastningssmärta i stortåns grundled. Märks mest vid avveckling av steget. Ibland värk efter ansträngning. Ofta resultatet av någon sorts trauma eller upprepade trauma. Den som har drabbats får svårt att gå normalt och att springa.

Ortolabs fotbäddar:

Den dynamiska pelotten i framfoten kan hjälpa. I våra individuella fotbäddar ”Ortolab HGP Individ” kan vi dessutom bygga in en kolfiberplatta under framfoten och fram över stortåleden för att stabilisera och minska rörelsen i stortån och stortåleden.

Skovalet är mycket viktigt. Skorna måste ha bra ”rull” i mellansulan, där ”rullen” under skon underlättar avveckling av steget och gör det möjligt att gå och springa så normalt som möjligt.

Var kan jag köpa era produkter?

För våra individuellt utprovade fotbäddar, se menyn ”Utprovning” i toppen på sidan. Ortolab AFS kan du beställa i vår shop.

Fotbäddar, sulor, skoinlägg ... Ortolab – störst i Sverige på individuellt anpassade fotbäddar