Skip to main content

Uttrampad hälkudde – inflammation i hälkudde

Ifall man känner smärta under hälen vid belastning, så är risken stor att fettkudden under hälen är uttrampad och/eller har tappat sin elasticitet. Hälbenet kan ha blivit alltför exponerat för stötar vid fotisättningen, varvid smärta har uppstått. Stötskada eller intensivt upprepad belastning på hälen kan leda till att fettkuden drabbas av en blödning och att bindväven som håller fettkudden på plats har skadats. Förmågan att absorbera stötarna minskar då en skada på fettkudden har uppstått. Efter ett tag så skapas en irritation under hälbenet. Vanligt att skadan uppstår vid t.ex löpning på hårt underlag eller spark mot häl.

Inflammation  i hälkudden kan uppstå av överbelastning eller våld mot foten. Det ligger en slemsäck mellan hälbenet och hälkudden som i samband med ökad överbelastning kan skapa smärta och inflammation. Hälkudden kan bli väldigt öm pga inflammation och smärta gör att det blir en omöjlighet att löpa och ibland att gå. Inte ovanligt att inflammation uppstår i bägge hälarna samtidigt. Långdistanslöpare med höga fotvalv verkar drabbas mer än andra av denna skada.

Ortolabs fotbäddar:

Det stötdämpande materialet under hälen och koppformen som håller ihop sidorna av hälen, återskapar hälkuddens funktion. Med vår ”Top of the line” Ortolab HGP Individ, får man extra mycket stötdämpning. Dessutom kan vi göra ett urtag för det ömmande området i hälen på fotbädden och fylla med extra stötdämingsmaterial (HGP).

Var kan jag köpa era produkter?

För våra individuellt utprovade fotbäddar, se menyn ”Utprovning” i toppen på sidan. Ortolab AFS kan du beställa i vår shop.

Fotbäddar, sulor, skoinlägg ... Ortolab – störst i Sverige på individuellt anpassade fotbäddar